Miljösamordnare till Hållbarhet och Samhälle

Refnr: 20190253

Vi söker en erfaren miljösamordnare som är engagerad och kan vara en drivande och nytänkande kraft i vårt arbete med miljö- och hållbarhetsfrågor. Vill du vara med och påverka det framtida miljöarbetet för Region Västmanlands verksamheter?

Som miljösamordnare välkomnas du till en arbetsplats med ett stort driv och engagemang. Du kommer att ingå i ett mindre team inom den centrala miljöfunktionen och ha en viktig roll i utveckling av regionens övergripande strategiska hållbarhetsarbete med särskilt fokus på miljö-, klimat- och kemikaliefrågor.

Tjänsten är bred och spännande med möjlighet att skapa nya strukturer och rutiner. Du driver regionens systematiska miljöarbete och säkerställer att arbetet bidrar till Regionens miljömål. Du stödjer också verksamheterna i det dagliga arbetet. Utgångspunkt för arbetet är målområdena som ingår i Region Västmanlands miljöprogram 2018–2022 och regionens miljöcertifiering. Arbetet sker i nära samarbete och i dialog med förvaltningarna, verksamheterna, ledning, politik och andra nyckelpersoner i organisationen.

I ditt ansvar som miljösamordnare ingår bland annat att:

• stödja och samordna verksamheterna i att uppfylla ramverket för regionens interna miljöarbete
  • säkerställa att styrande dokument och rutiner är uppdaterade och ge organisationen avsett stöd
  • vara ett aktivt stöd till förvaltningarna och verksamheterna i miljöfrågor
  • driva genomförande av miljöplaner och andra åtgärder
  • initiera förbättringar och hantera förbättringsförslag
  • vara sakkunnig i verksamhetsnära frågor inom exempelvis kemikalieanvändning, avfall, lagbevakning, miljökrav i inköpsprocesser och egen kontroll
  • bevaka miljöfrågorna inom/utanför organisationen
  • driva projekt inom det cirkulära materialflödesprogrammet
  • kontinuerligt genomföra utbildnings- och informationsinsatser utifrån behov inom organisationen
  • bidra till att utveckla miljöledningssystemet
  • representera regionen i interna och externa nätverk vid förfrågan

Hållbarhet och Samhälle bidrar med sakkunskap och säkerställer att arbetet som görs internt i regionen och externt med kommuner och andra aktörer bidrar till en hållbar utveckling. En utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Verksamheten är en del av Centrum för regional utveckling.

Hos oss arbetar totalt 15 medarbetare med frågor som omfattar mänskliga rättigheter, barns rättigheter, nationella minoriteter, jämställdhet, delaktighet för personer med funktionsnedsättning, integration, miljö, infrastruktur, bredband/regional digital agenda och bostäder. Internt arbetar vi med frågor av övergripande karaktär som berör samtliga verksamheter i regionen och externt samarbetar vi med kommuner och andra aktörer i länet.

Akademisk examen inom miljöområdet och erfarenhet av miljösamordning och systematiskt miljöarbete (som inneburit planering och uppföljning av övergripande miljömål). Det är ett plus om fått med dig din erfarenhet från en politiskt styrd organisation eller liknande. Vi ser också att du har kunskap om miljö- och kemikalielagstiftning. Det är meriterande om du har arbetat med miljöcertifieringar, miljöledningssystem så som miljöledningsstandarden ISO 14001 eller i en roll med fokus på förändringsarbete och projektledning.

Du har ett starkt driv och intresse för ditt arbete och de frågor du arbetar med. Som person är du flexibel, tydlig och har en vilja att ge stöd. För att lyckas i uppdraget är det viktigt att du kan vara självgående och strukturera ditt arbete. Du tar initiativ, driver dina processer framåt och uppnår resultat. Det här är ett jobb för dig som är duktig på att analysera och pragmatiskt lösa olika typer problem och trivs i samarbetet med andra människor!

Tillsvidareanställning, heltid. Provanställning kan komma att tillämpas.

Tillträde efter överenskommelse.

Välkommen med din ansökan senast 22 april 2019.

Urvalsarbete och intervjuer kan ske löpande under ansökningstiden varför vi ber dig att skicka din ansökan snarast möjligt!

Bifoga gärna intyg och betygshandlingar med din ansökan. Vi samarbetar med "Jobba i Västerås". Besök deras hemsida, jiv.se, för att få information om Västerås och vilket stöd Medflyttarakademin kan ge till dig och din respektive vid en flytt till Västerås. Vi tackar nej till dig som säljer alla slags rekryteringstjänster. Region Västmanland är en av länets största arbetsgivare med ca 7 000 anställda. Vår huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik och miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid. Titta gärna på vår informationsfilm: https://youtu.be/7qLByHRP6mY Region Västmanland eftersträvar mångfald och välkomnar sökanden med olika bakgrund för att möta framtidens behov.

Sophie Andersson
Verksamhetschef Hållbarhet och Samhälle