Arbetsterapeut till Vuxenpsykiatriska mottagningen i Sala och Beroendemottagningen i Västerås

Refnr: 20180281

Arbetsterapeuten delar sin tjänst mellan Vuxenpsykiatriska mottagningen i Sala och Beroendemottagningen i Västerås.

Som arbetsterapeut arbetar man med att kartlägga svårigheter och resurser hos patienten. Tillsammans med patienten kommer man sedan överens om en vårdplan där man försöker hitta lösningar på de problem patienten har i vardagen.

Det blir såväl korta som långvariga kontakter med patienterna. Hembesök ingår i arbetet eftersom man då får en rättvis bild av verkligheten samt att det är i den miljön som patienten behöver stöd.

Kognitiva hjälpmedel är en annan stor del av arbetet. Det kräver kunskap om patientens svårigheter och kompetens om vilket hjälpmedel som bäst kan hjälpa patienten och även inom den verksamhet som Beroendemottagningen bedriver. Även stödsamtal är en del av arbetet. Bedömning av patientens funktionsnivå kan vara en annan.

I Sala är arbetsterapeuten en del i utredningsarbetet tillsammans med psykologerna. Arbetsterapeuten gör observationer av patienten i aktiviteter för att få en rättvis bild av svårigheterna.

Vid Beroendemottagningen samverkar arbetsterapeuten med det team som efter bedömning har identifierat ett patientbehov och påkallat arbetsterapeutens kompetens. Behoven är individuella och ofta sammanhörande med den beroendeproblematik som patienten uppvisar under utredning eller i pågående beroendevård och behandling.

En del av arbetsuppgifterna är att samarbeta med olika myndigheter såsom försäkringskassa och arbetsförmedling för att planera åtgärder inför eventuellt arbete. Andra uppgifter är handledning av boendestöd och samarbete med arbetsterapeuter på kommunen/familjeläkarna med patienter som både har psykiska och fysiska besvär. Det förekommer även besök till skolan för att underlätta studierna.

Patienter med neuropsykiatriska funktionshinder har i huvudsak i behov av arbetsterapeutiska insatser p g a kognitiva svårigheter. Psykospatienter kräver insatser för att etablera kontakt och skapa relation innan man kan börja med insatser. Även patienter med ångest, depression, sömnsvårigheter och svårigheter att klara vardagen kan vara hjälpta av arbetsterapeutiska insatser.

Vuxenpsykiatri Västmanland är uppdelad i tre sektioner; Allmänpsykiatri, Beroendevård samt Psykosvård. I dessa sektioner ingår både öppenvård och heldygnsvård. Vägledande för uppdelning har varit att åstadkomma en väl fungerande vårdkedja med ett gott samarbete mellan akutvård, heldygnsvård och öppenvård.

Verksamheten är teambaserad och i teamen ingår förutom sjuksköterska även läkare, skötare, psykolog och arbetsterapeut.

Legitimerad arbetsterapeut. Du ska ha erfarenhet av arbete med patienter både inom allmänpsykiatri och beroendevård.

Det är meriterande om du har steg 1-utbildning i KBT.  Det är även meriterande med kunskap i datasystemet Cosmic då vår dokumentation sker i det systemet.

Du kan ta initiativ och sätta igång och driva egna processer i utredningsarbetet. Du anpassar dig lätt till nya omständigheter och ser förändringar som möjligheter.

Vi lägger stor vikt vid att du är trygg och stabil i din yrkesroll. Du arbetar bra med andra människor och lyssnar, kommunicerar och löser konflikter på ett konstruktivt sätt.

Körkort är ett krav.

Tillsvidareanställning, heltid. Tjänsten är delad 50/50 mellan Vuxenpsykiatriska mottagningen i Sala och Beroendemottagningen. Tillträde efter överenskommelse.

Välkommen med din ansökan senast 2 maj 2018.

Urvalsarbete och intervjuer kan ske löpande under ansökningstiden varför vi ber dig att skicka din ansökan snarast möjligt! Bifoga inte betygshandlingar med din ansökan, dessa ber vi dig ta med vid en eventuell intervju. Region Västmanland eftersträvar mångfald och välkomnar sökanden med olika bakgrund för att möta framtidens behov. Utdrag från polisens belastningsregister kommer att begäras innan en eventuell anställning. Vi säger nej till dig som säljer alla slags rekryteringstjänster. Region Västmanland är en av länets största arbetsgivare med ca 7 000 anställda. Vår huvuduppgift är att bidra till ett gott liv för västmanlänningar. Det gör vi genom att arbeta med hälso- och sjukvård, tandvård, utbildning, kultur, näringslivsfrågor, kollektivtrafik och miljö. Västmanland har ett centralt läge i Mälardalen. Här finns bra boende, service och kommunikationer samt goda förutsättningar för en rik fritid.

Claes-Göran Wiborgh
Enhetschef Psykiatriska Öppenvården Sala